Zo doen zij dat: samenwerken met dierenarts

Wettelijk gezien dienen varkensbedrijven minimaal een keer per maand een bezoek te krijgen van hun dierenarts. Veel varkenshouders kiezen in de praktijk voor zo’n maandelijks bedrijfsbezoek. Maar er zijn ook bedrijven waar dierenartsen vaker komen. Dat kan te maken hebben met wet- en regelgeving, zo zegt varkensdierenarts Tineke van de Veerdonk.

Nieuwsbrief Oktober 2020

Met de komst van de herfst zal de aandacht weer wat meer uitgaan naar vruchtbaarheid en klimaat. Maar ook een ander smeuïg onderwerp zal mogelijk wat vaker de kop opsteken: poep! In deze nieuwsbrief gaat John van der Wielen hier uitgebreid op in, bespreken we belangrijke zaken rondom het leveren van slachtbiggen en beschrijven we wat te doen bij prikaccident.

Diarree bij biggen in de kraamstal

Een veel terugkerend probleem op zeugenbedrijven is diarree bij zogende biggen.  Dit soms hardnekkige probleem kan een verhoogde uitval in de kraamstal veroorzaken en op zijn minst minder uniforme en lichtere biggen bij het spenen en meer (gezondheids)problemen bij de gespeende biggen en vleesvarkens.

Pedicuresessie bij Tommy het hobbyvarken

Tommy het hobbyvarken leeft op een heerlijk stukje groen waar ze kan scharrelen en een prachtig leventje heeft. Maar door het bosachtige terrein zijn er weinig plekjes om haar hoefjes te slijten. Dus tijd voor een pedicuresessie. We doorlopen samen met varkensarts Patricia de genomen stappen.

Veehandelaren maken de verbindingen

“Na vijf jaar inschrijven voor de opleiding diergeneeskunde werd ik eindelijk ingeloot.” John Vonk wist op de lagere school al dat hij dierenarts wilde worden. In de jaren dat hij wachtte op toelating tot de studie, deed hij de HAS. Inmiddels is John al vele jaren varkensarts bij een praktijk in Oss.

Nieuwsbrief Augustus 2020

Denkt u deze zomer tijdig aan uw eigen welzijn, door met een koel drankje op adem te komen in de schaduw? Een mooi moment om onze kersverse nieuwsbrief eens door te bladeren. Dit keer gaan we in op pandemische griep, drinkwatermedicatie, stelt collega Fabrice zich voor én gaat Rudolf Raymakers dieper in op besmettelijke dierziekten.

Pandemische griep

Op onze Nederlandse varkensbedrijven komt veel griep voor. Deze griep- of influenzavirussen kunnen we in verschillende  types onderverdelen. Het belangrijkste onderscheid wat we maken is tussen de klassieke en pandemische types. Voor de aanpak van griep op uw bedrijf is het belangrijk te weten om welk type of types het gaat.

Lessen uit de veterinaire contactstructuur

De wereld kampt met een uitbraak van een coronavirus in de mensenpopulatie. In de veterinaire wereld zijn we ook bekend met uitbraken van besmettelijke ziekten. Inmiddels hebben we draaiboeken en een sterke contactstructuur om uitbraken te voorkomen. Varkensdierenarts Rudolf Raymakers is een van de grondleggers van die contactstructuur.

Gezonde darmen big basis voor goede gezondheid

Een goedwerkende darmflora van een big is enorm belangrijk voor de levenslange gezondheid.
Biggen worden geboren met een maagdarmkanaal dat nog helemaal vrij is van bacteriën. Maar als je als big een beetje pech hebt, beland je onmiddellijk met je neus in de mest van je moeder en krijg je zo je eerste portie binnen.

POV lanceert ‘Bedrijfsspecifiek hitteprotocol’ tegen hittestress op warme dagen

Varkenshouderijorganisatie POV lanceert een zogenaamd ‘Bedrijfsspecifiek hitteprotocol’ dat ontwikkeld  is door Wageningen University & Research (WUR). Met dit hulpmiddel krijgen varkenshouders in beeld hoe zij hun dieren zo goed mogelijk kunnen beschermen tegen hittestress op warme dagen.