Volop werk in de varkenshouderij voor dierenarts

Naast contacten met veehouders en mijn collega’s op de praktijk heb ik regelmatig contact met dierenartsen uit de farmaceutische industrie. Als dierenarts ben je meestal alleen op pad. ’s Morgens vroeg de auto in, eerst even naar de praktijk om de benodigde spullen en medicijnen op te halen en dan door naar de bedrijven. Lunchen doe ik meestal in de auto, dat scheelt mooi wat tijd…

Studiedag varkensartsen in opleiding

Eind maart 2021 is bij De Varkenspraktijk locatie Oss een studiedag georganiseerd voor dierenartsen in opleiding.
Doel van deze dag was inzicht geven over de werkzaamheden van onze varkensartsen.

Nieuwsbrief April 2021

De lente zit in ons hoofd, en dit is ook terug te zien in de nieuwsbrief van april 2021. Met onder andere informatie over de gevaren van mestgassen, het sequencen van PRRS stammen, een nieuwe stap voor varkensarts Tineke en een aankondiging van onze frisse nieuwe website, staat ook deze nieuwsbrief weer boordevol interessante informatie…..

Nieuwe stap varkensarts Tineke

Na vele jaren in de praktijk werkzaam geweest te zijn, ga ik binnenkort van baan veranderen. Ik werk sinds 2012 bij De Varkenspraktijk, waar ik me vooral bezighield met de begeleiding van varkensbedrijven. Ik ga een overstap maken naar Zoetis…..

PRRS stammen sequencen in de praktijk

Bij veel varkenshouders heerst het idee dat ze PRRS-vrij zijn, omdat er  geen klachten zijn die wijzen op een PRRS infectie. Om inzichtelijk te maken hoe het PRRS virus zich gedraagt op een bedrijf, of een aangetroffen PRRS virus een veldstam is of het vaccinvirus,  en waar het virus mogelijk vandaan komt is het sequencen van het PRRS virus een handig hulpmiddel.

Het gevaar van gassen uit de mestput

De komende maanden wordt er weer volop mest uitgereden. Beweging in de put is één van de grootste risico’s op de vorming van mestgassen. Hiernaast is voer dat onbedoeld in de put is gekomen een potentieel gevaar. Het gebeurt helaas nog steeds dat mensen zich het gevaar hiervan niet goed realiseren. Naast het gevaar voor varkens, kunnen deze gassen ook dodelijk zijn voor mensen.

Door teamvorming lager antibioticagebruik

De afgelopen jaren is het antibioticagebruik in de Nederlandse varkenssector met ruim 60% gedaald. Dit is een mooie prestatie waar de sector trots op kan zijn. De verschillen binnen Europa zijn echter nog groot. Over een jaar gaat een nieuwe Europese antibioticaregelgeving in waarin landen gelijk getrokken worden. Goed nieuws…..

Ondernemer van de maand: Dé Varkenspraktijk!

Vanaf 2010 is in het pand op Meulenveldt 32 in Mill een Dierenartsencentrum gevestigd. Destijds een gemengde dierenartsenpraktijk voor gezelschapsdieren, paarden en landbouwdieren zoals koeien en varkens. Wilco Boet is als één van de mede-eigenaren werkzaam als dierenarts voor herkauwers.

Varken steeds meer centraal in bedrijfsvoering

Kleine aanpassingen in de manier van werken kunnen al leiden tot blijere varkens en betere resultaten. Na een uitgebreid bezoek aan een modern, groot zeugenbedrijf rijd ik op een mooie winterse dag door naar mijn volgende adres. Het ligt prima op de route en dat is fijn, want het wordt waarschijnlijk maar een kort bezoek.

Nieuwsbrief Februari 2021

Het nieuwe jaar is alweer een maandje oud, hoog tijd voor onze eerste nieuwsbrief van 2021. Niemand had een jaar geleden kunnen voorspellen wat voor bizarre wending 2020 zou krijgen. We hopen dat het komende jaar meer rust, een goede gezondheid en stabiliteit zal brengen, voor u en uw bedrijf.