Het behandelbakje en het belang van goed gereedschap

Het belang van goed gereedschap en hygiënisch werken is essentieel, zowel thuis als in de varkenshouderij. Regelmatig onderhoud en de juiste toepassing van materialen voorkomen problemen.

Mijn telefoon geeft me met regelmaat terugblikken in de tijd, door me aan een eerder gemaakte foto te herinneren. Zo kwam ik recent tot de conclusie dat we alweer vijf jaar hard aan het werk zijn om van ons huis een mooi plekje te maken. Hierbij proberen we echt alles zelf te doen. Ik draai mijn hand inmiddels niet meer om voor een gipswandje, wat schilder-, kit- of tegelwerk en andersoortige verbouwbezigheden. Eén ding heb ik zéker geleerd. Niet alleen een goede voorbereiding, maar ook het gebruik van goed gereedschap is het halve werk. Heerlijk om te beseffen dat ook deze wijsheid overal toepasbaar is.

Het belang van zelf vaccineren

Als varkenshouder hebben we, in tegenstelling tot veehouders uit andere sectoren, het voorrecht veel behandelingen en vaccinaties zelf te mogen uitvoeren, mits in het bezit zijnde van een vaccinatiecertificaat. In mijn ogen helemaal prima. Het betreft geen hogere wiskunde en met wat uitleg is het voor iedereen te doen. In de cursus voorafgaand aan het certificaat komt een stukje kennis aan bod op het gebied van medicijnen en materiaal. We gaan in op het waarom achter bepaalde handelingen. Een mooi voorbeeld hiervan is het op de juiste wijze omgaan met vaccins, omdat deze in basis eigenlijk best gevoelig zijn. Onjuiste opslag, aanmaak of toediening kan ervoor zorgen dat het vaccin niet of slechts deels zijn werk doet, met alle gevolgen van dien. Wanneer we gebruikte naalden onder de microscoop bekijken, wordt al snel duidelijk waarom het geregeld vervangen van naalden zo belangrijk is. Botte naalden brengen meer weefselschade toe en het toedienen van een extra shotje bacteriën aan een ziek dier middels een vieze naald bevordert het herstel niet.

Voor de minder fanatieke poetsers onder ons zijn er wegwerpspuiten verkrijgbaar

Het belang van hygiëne en onderhoud

Met het geven van de cursus en het verstrekken van het vaccinatiecertificaat houdt mijn werk niet op. Het is logisch dat na enkele jaren het een en ander aan kennis wegebt. Dat uit zich bijvoorbeeld in de behandelbakjes die ik soms aantref. Zo nu en dan een exemplaar waarbij ik me sterk afvraag of de term besmettingsbak niet beter past. Herbruikbare repeteerspuiten dragen bij aan een stukje arbeidsgemak. Maar het met regelmaat uitkoken van die spuiten is noodzakelijk om hygiënisch te kunnen werken. Ik besef dat ‘jaarlijks’ ook in de categorie ‘regelmaat’ valt, maar toch niet helemaal aan mijn verwachtingen voldoet. Voor de minder fanatieke poetsers onder ons zijn er wegwerpspuiten verkrijgbaar. Deze worden af en toe op bijzondere wijze met naald en al in, op of aan flesjes bevestigd. Gelukkig is er dan ook nog de repeteerspuit in wegwerpvariant. Misschien wel één van mijn favorieten: geen gedoe, de naald zit er veilig op en na verloop van tijd kan de spuit gewoon vervangen worden. En natuurlijk houden we nieuwe ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Bewaken van diergezondheid

Aan ons als dierenarts de taak om, naast het bewaken van de diergezondheid, toe te blijven zien op de juiste toepassing van behandelingen in de praktijk. En ja, ik kan me goed voorstellen dat het weleens als muggenziften aanvoelt wanneer we het wéér aan de kaak stellen. Maar, zoals gezegd: goed materiaal is het halve werk. En over minder werk heb ik niemand ooit horen klagen.

Varkensarts Patricia van Ginderen /13 juni 2024/ BOERDERIJ

Heeft u vragen over dit artikel? Patricia of een van de andere varkensartsen staan u graag te woord. U kunt ons bereiken via info@DeVarkenspraktijk.nl of per telefoon:
Mill: +31 (0)485 24 00 00
Oss: +31 (0)412 67 60 60
Someren: +31 (0)493 44 10 44