Varken steeds meer centraal in bedrijfsvoering

Kleine aanpassingen in de manier van werken kunnen al leiden tot blijere varkens en betere resultaten.

Na een uitgebreid bezoek aan een modern, groot zeugenbedrijf rijd ik op een mooie winterse dag door naar mijn volgende adres. Het ligt prima op de route en dat is fijn, want het wordt waarschijnlijk maar een kort bezoek. Het is al weer een tijd geleden dat ik hier ben geweest. We hebben binnen de praktijk ieder onze vaste bedrijven die we begeleiden en zo nu en dan springen we bij voor elkaar.

Het roer radicaal omgegooid
Ik herinner me de nette hygiënesluis, de professionele uitstraling en hoewel het al een wat ouder bedrijf betreft, zag het er altijd verzorgd uit. Deze varkenshouder heeft echter een tijd geleden het roer radicaal omgegooid en is gestopt met zijn bedrijf. In plaats van honderden zeugen en biggen lopen er nu een handjevol zeugen, biggen en vleesvarkens in maar ook buiten de stallen.
De dieren zijn van verschillende rassen, het is een gevarieerd geheel en mooi om te zien hoe ze er rondscharrelen. Het is die dag maar een graad boven nul, maar dat belet de vleesvarkens niet om diep door de ijskoude modder ploeterend een frisse neus te halen.

Professioneel gerund minibedrijf
Natuurlijk wordt uit dit minibedrijf geen groot inkomen gehaald maar het wordt wel op een professionele manier gerund, compleet met een vaste vleesafnemer die bewust kiest voor deze varkens. Omdat ik hier als dierenarts enkel een rondje door de stallen loop en intussen samen met de varkenshouder de belangrijkste zaken bespreek, is dit voor mij maar een momentopname.

Jammer eigenlijk, want de verhalen die ik hoor zijn heel leerzaam. Er is veel tijd en aandacht voor de dieren, omdat het verzorgen van de varkens als een ontspanning gezien wordt. Het werk wordt gecombineerd met een baan buitenshuis.

Deze varkenshouder is voor mij een uitgesproken voorbeeld van veranderingen in de manier van denken binnen de sector

Het moge duidelijk zijn dat deze extensieve manier van varkens houden voor veruit de meeste bedrijven niet is weggelegd, de varkenssector bestaat uit ondernemers die in de eerste plaats een inkomen moeten genereren uit hun bedrijf. Maar deze varkenshouder is voor mij een uitgesproken voorbeeld van veranderingen in de manier van denken binnen de sector.

Varken meer centraal
Vroeger stelden we het bedrijf centraal en de varkens dienden zich er eigenlijk in aan te passen. Lange staarten, antibioticabeleid en aandacht voor dierenwelzijn stonden toen nog niet zo hoog op de agenda. Nu staat steeds meer het varken centraal. Hoe kunnen we de omgeving van het varken zo optimaal mogelijk maken zodat de dieren zich prettig voelen, waardoor ze gezond en goed kunnen functioneren en presteren.

Kijken naar natuurlijk gedrag van varkens

Het is boeiend om te horen hoe een ervaren varkenshouder toch nog veel geleerd heeft, puur door goed naar het natuurlijke gedrag van zijn varkens te kijken en hier rekening mee te houden. En helemaal mooi is het dat hij zijn opgedane kennis kan gebruiken in het adviseren van andere varkenshouders. Want dat is natuurlijk het meest overtuigend, praktisch advies van een ervaren collega.
Door kleine aanpassingen in bijvoorbeeld de manier van werken, kun je soms al stappen zetten die de varkens, maar ook de behaalde resultaten en zeker ook het werkplezier ten goede komen.

 

11 februari 2021/Tineke van de Veerdonk/BOERDERIJ