Test je kennis!

In bijgaande foto hebben we te maken met Pityriasis rosea, ofwel (een vorm van) dermatitis. Een huidaandoening bij varkens én een interessante om eens de revue te laten passeren, daar deze aandoening in het veld met regelmaat uitgescholden wordt voor smeerwrang.

Pityriasis rosea komt sporadisch voor en de oorsprong is onbekend. Soms is een hele toom aangetast, een andere keer slechts één dier binnen de toom. Meestal zien we het bij dieren tussen de 3 en 14 weken leeftijd, maar soms ook bij jongere of oudere dieren. Het heeft niets van doen met de humane Pyteriasis rosea, ofwel zesde ziekte, wat veroorzaakt wordt door een herpesvirus. Daarmee betreft het dus geen zoönose.

Opvallend en vrij typisch is de “landkaarttekening”, wat bestaat uit allemaal kleine letsels, met rode rand omzoomd. Deze komen meestal voor op de rug, nek en benen van het dier.

Vaak is het dier amper tot niet ziek én vindt herstel spontaan plaats binnen 4 tot 8 weken. Behandeling is daarom meestal niet noodzakelijk. Let wel; goede hygiëne is van belang, om de kans op secundaire (huid)infecties te voorkomen.