Test je kennis!

De blauw/paars verkleuring aan de buitenzijde van het oor wijst op een bloedoor. In theorie zou deze verdikking ook een abces kunnen zijn of een holte gevuld met vocht.

In het oor bevindt zich kraakbeen dat bedekt is met een laagje bindweefsel. Dat laagje bindweefsel bevat ook bloedvaten. Als er trauma optreedt kan het bindweefsel loslaten van het kraakbeen en de holte die dan ontstaat raakt gevuld met bloed (zie afbeelding onder de tekst).

Er zijn meerdere manieren waarop dit trauma kan ontstaan. Een veel voorkomende oorzaak is het vechten van biggen. Een andere vorm van trauma is het inbrengen van een oormerk, relatief wordt een bloedoor vaker gezien bij het oor met een oormerk. Vergeet ook niet het trauma dat optreedt als biggen aan de oren opgepakt worden.

Wanneer je een big hebt met een bloedoor is het advies om hier niets aan te doen. Bij het insnijden van het oor bestaat er de kans dat de big verbloedt. Daarnaast creëer je daarmee een opening voor bacteriën. Zonder ingrijpen zal de huid binnen enkele weken verschrompelen.

De preventie ligt bij het voorkomen van trauma. Uiteraard dienen biggen niet opgepakt te worden aan de oren. Verder kan het vechtgedrag beperkt worden door tomen zoveel mogelijk bij elkaar te houden met spenen. Voldoende eet- en drinkplaatsen zijn belangrijk om concurrentiegedrag voor eten en drinken te voorkomen.

Doorsnede van een bloedoor. Je ziet hier de ophoping van bloed tussen het kraakbeen (C).