Rick JanssenDe Deense varkenshouderij is onlangs opgeschrikt door uitbraken van een nieuw PRRS virus op diverse zeugenbedrijven. Dit bleek te gaan om een recombinant levend PRRS virus, welke was ontstaan uit delen van twee vaccinvirussen. Waarschijnlijk is dit nieuwe PRRS virus ontstaan op een zeugenbedrijf, waar 2 verschillende levende PRRS vaccins naast elkaar werden gebruikt. Dit nieuwe PRRS virus is vervolgens terecht gekomen op een KI station, en via het sperma zijn diverse zeugenbedrijven besmet geraakt, met een PRRS infectie (verwerpers, dode biggen en slechte kwaliteit biggen) tot gevolg. Vooral op PRRS virus vrije bedrijven waar de zeugen niet meer beschermd waren door een vaccinatie (zogenaamde naïeve bedrijven), was de impact van de infectie groot.  Als reactie van deze uitbraak heeft de Deense overheid, uit voorzorg, de toepassing van één van de levende PRRS vaccins op tijdelijk verboden.

Recombinatie kan voorkomen indien twee verschillende levende PRRS virussen (veldstammen en/of vaccinstammen) in één varken delen van het genoom uitwisselen. De kans op het ontstaan van recombinatie is veel groter indien er verschillende stammen naast elkaar spelen, en indien er veel virus circulatie is (veel virus vermeerdering).

Met z’n alle kunnen we hier van leren dat het gebruik van 2 of meerdere verschillende levende PRRS vaccins op een varkensbedrijf of binnen een cluster van samenwerkende bedrijven af te raden is. Ook in de loopt van de tijd is het af te raden om frequent te wisselen van levend PRRS vaccin. Levende vaccin virussen kunnen namelijk gedurende een langere tijd op bedrijven blijven circuleren.

Een conservatieve houding ten aanzien van het wisselen het ene PRRS vaccin op het andere PRRS vaccin is op zijn plaats. Het wisselen van het ene levende PRRS vaccin naar het andere levende PRRS vaccin blijkt in de praktijk ook niet echt een oplossing.

De inzet van vaccinatie met een levend PRRS vaccin, in combinatie met het toepassen van management maatregelen om de virus vermeerdering en verspreiding op het bedrijf te beperken is op elk bedrijf wel zinvol!

Varkensarts De Varkenspraktijk Mill-Oss-Someren Rick Janssen/V-Focus/29 november 2019