Afkortingen voor dierziekten, het coronavirus en China

TBS, PRRS, PCMV, PRCV, Covid-9: we grossieren in aandoeningen met afkortingen. Zoals voor het coronavirus, dat voor het eerst op een markt in het Chinese Wuhan werd aangetoond.

Ik voer regelmatig een TBS-onderzoek op varkensbedrijven uit, meestal bij de gespeende biggen. Nee, dit gaat niet over een terbeschikkingstelling van varkens, de afkorting betekent tracheobronchiaal-swab. Een mooie naam voor een vrij eenvoudig onderzoek: het houdt in dat er wat slijm uit de diepere luchtwegen genomen wordt via een zachte katheter.

Hoest en longontsteking bij varkens opsporen
Dit slijm wordt in het lab onderzocht op de aanwezigheid van ziektekiemen die luchtwegproblemen kunnen veroorzaken. Het is een goede methode om infectieuze oorzaken van hoest en longontsteking bij varkens op te sporen of om als gezondheidsmonitoring toe te passen.

PRRS, mycoplasma, circo en de niesziekte
Laatst besprak ik een TBS-uitslag met een varkenshouder. PRRS, mycoplasma en het circo-virus waren niet aangetoond. Dat vonden we goed om te weten. De monsters waren positief op griep en ook op PCMV, het cytomegalovirus, ook wel niesziekte genaamd.

Ik legde uit dat deze laatste, de niesziekte, een vrij onschuldige aandoening is, die verkoudheid en snotneuzen geeft. Eigenlijk lijkt het een beetje op de virussen waar kleine kinderen in de kleuterklas tegenaan lopen.

Gelukkig heeft dit varkens-coronavirus geen enkele relatie met het Covid-19 waarmee we nu dagelijks geconfronteerd worden

Ten slotte liet ik hem zien dat de monsters negatief waren op PRCV. Hij keek me vragend aan; PRCV? Ik vertelde dat dit staat voor Coronavirus. Toen klonk het ineens wel heel erg bekend en verontrustend!

Gelukkig heeft dit varkens-coronavirus geen enkele relatie met het Covid-19 waar we nu dagelijks mee geconfronteerd worden.

Wel lijken de verschijnselen van de ziekten op elkaar; de beide virussen veroorzaken koorts en luchtwegklachten en vormen vooral een gevaar als er sprake is van een slechte weerstand. Mensen die ziek zijn of hoogbejaard, lopen het meeste risico op complicaties.

Coronavirus gevonden op markt Wuhan
Het virus is voor het eerst aangetoond bij bezoekers aan een dieren- en voedselmarkt in Wuhan. Chinezen staan bekend om hun in westerse ogen vreemde eetgewoonten. Zelfs vleermuizen werden op deze markt verkocht. Aanvankelijk namen deskundigen aan dat deze dieren de bron waren, want vleermuizen zijn nogal eens een reservoir van gevaarlijke ziekten. Maar na veel speurwerk werd de conclusie getrokken dat het schubdier de bron zou zijn. Een schubdier? Ik heb toch veel verschillende dieren gezien in mijn carrière als dierenarts, maar deze moest ik toch even googelen.

Het is heel triest dat deze mooie en zeldzame dieren zo massaal gestroopt worden.

Aziatische medicijnen en bijgeloof
De schubdieren zijn in gevangenschap niet in leven te houden; het gaat de handelaren puur om het vlees en de schubben van deze dieren. De schubben bevatten stoffen die in traditionele Aziatische medicijnen – op basis van puur bijgeloof – gebruikt worden en waar grote vraag naar is.

Rechten mens én dier soms ernstig geschaad
China is een streng aangestuurd en gedisciplineerd land. We hebben onze hightech mede te danken aan landen als China. Maar in China wordt, zoals in vele andere landen, alleen naar buiten gebracht wat men wil delen met de rest van de wereld. Daarachter gaat een wereld schuil waarin recht van mens en dier soms ernstig wordt geschaad en waarbij voor de buitenwereld nog veel verborgen blijft.

Het lot van het schubdier is dan maar een heel klein voorbeeld.

5 mrt 2020/Tineke van de Veerdonk/BOERDERIJ

Heeft u vragen over dit artikel? Tineke of een van de andere varkensartsen staan u graag te woord. U kunt ons bereiken via info@DeVarkenspraktijk.nl of per telefoon:
Mill: +31 (0)485 24 00 00
Oss: +31 (0)412 67 60 60
Someren: +31 (0)493 44 10 44