Test je kennis!

Hoewel mummies door meerdere oorzaken kunnen ontstaan is het beeld op deze foto typisch voor een infectie met het Parvovirus: mummies van verschillende grootte. Het Parvovirus verspreidt zich langzaam door de vruchten in de baarmoeder, waardoor de vruchten op verschillende drachtstadia afsterven.

Een infectie in de vroege dracht geeft kleine tomen: de afgestorven vruchten worden geabsorbeerd door de baarmoeder. Infectie na 5 weken dracht geeft mummies en als de infectie kort voor werpen plaatsvindt zal dit resulteren in doodgeboren biggen.
Het Parvovirus veroorzaakt zelden terugkomers of verwerpers. Meestal worden de tomen à terme of eerder iets te laat geboren.

Het Parvovirus is een klein virus dat onder andere voorkomt in mest. Het virus is op vrijwel alle varkensbedrijven aanwezig. En op vrijwel alle zeugenbedrijven wordt gevaccineerd tegen Parvo. Zeugen die niet gevaccineerd worden, lopen het risico op mummies na besmetting met het Parvovirus.

Het beeld op de foto is vrij zeldzaam geworden op varkensbedrijven, vanwege de hoge vaccinatiegraad. Mocht u dit beeld toch regelmatig zien, dan is het goed om te controleren of op de juiste momenten gevaccineerd wordt tegen het Parvovirus.
Ook andere infecties tijdens de dracht kunnen mummies geven, waaronder PRRS.