Ontwormingsmiddel inzetten tegen corona

Kennis uit de diergeneeskunde sijpelt door in de corona-aanpak.

Er is zo ontzettend veel gebeurd en veranderd door corona in de afgelopen weken. Het is onwerkelijk. Deze column is enkele dagen na schrijven te lezen en er kan in die tijd al weer heel veel veranderd zijn.

Alle strenge coronamaatregelen lijken voorzichtig effect te hebben en hopelijk zet dit door. Deze regels zijn ingesteld om de R-waarde naar beneden te krijgen.

Die R-waarde wordt ook in de diergeneeskunde gebruikt in de voorspelling en aanpak van infectieziekten. Deze staat voor het aantal mensen (of dieren) dat gemiddeld door één mens (of dier) besmet wordt.

Zonder maatregelen is deze waarde 2 of 3, wat inhoudt dat je binnen korte tijd een explosie van het aantal patiënten krijgt en de medische zorg het bij lange na niet aankan.

Infectie dooft uit als R-waarde onder de 1 komt

Als de R-waarde onder 1 komt, dooft een infectie langzaam uit. Er worden steeds minder nieuwe mensen besmet en bovendien stijgt het aantal mensen dat immuun is omdat ze de infectie al doorgemaakt hebben. Zo wordt geleidelijk aan de kans dat oudere en kwetsbare mensen het virus oplopen steeds kleiner.

Intussen wordt er in vele laboratoria wereldwijd onderzoek gedaan naar vaccins en geneesmiddelen. Het zal nog wel een jaar duren voordat er een goed en veilig vaccin op de markt is.

Er wordt ook volop gekeken naar medicijnen die al op de markt zijn en die effect hebben op het virus zelf, om zo ernstig zieke mensen beter te kunnen behandelen.

Oud malariamedicijn, chloroquine, tegen corona ingezet

Zo wordt bijvoorbeeld chloroquine, een oud malariamedicijn, ingezet bij patiënten op de intensive care. Het middel is niet geregistreerd voor de behandeling van virusinfecties en er is ook kans op ernstige bijwerkingen maar als het levens kan redden, dan geeft dat toch hoop.

Het is bijzonder dat een diergeneesmiddel mogelijk bij kan dragen aan de bestrijding van corona

Een ander medicijn dat nu onderzocht wordt is waarschijnlijk een bekende van elke Boerderij-lezer: ivermectine. Het wordt heel veel gebruikt tegen wormen, schurft en andere parasieten. Maar het blijkt ook de virusgroei van Covid-19 af te remmen, in ieder geval onder laboratoriumomstandigheden. Het middel wordt al jaren met succes ingezet tegen de tropische infectieziekte dengue of knokkelkoorts.

Op internet las ik dat er al mensen geprobeerd hebben om ivermectine-shampoo te drinken. Dat is zeer gevaarlijk want de stof staat bekend om ernstige bijwerkingen. Laten we het eerst maar aan de farmaceuten overlaten.

Het is wel bijzonder dat een diergeneesmiddel mogelijk bij kan dragen aan de bestrijding van corona.

Diergeneeskunde waardevol bij aanpak infectieziekten

De kennis binnen de diergeneeskunde is sowieso heel erg waardevol, er is immers veel ervaring in de aanpak van infectieziekten. We zien steeds meer samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld onderzoek en testen.

We kunnen alleen maar hopen dat door wereldwijde inzet van specialistische kennis en daarnaast het goed naleven van alle regels deze vreselijke pandemie snel onder controle zal zijn.

16 april 2020/Varkensarts Tineke van de Veerdonk/ Boerderij

Heeft u vragen over dit artikel? Tineke of een van de andere varkensartsen staan u graag te woord. U kunt ons bereiken via info@DeVarkenspraktijk.nl of per telefoon:
Mill: +31 (0)485 24 00 00
Oss: +31 (0)412 67 60 60
Someren: +31 (0)493 44 10 44