Nieuws

Nieuwsbrief Februari 2023

Dit maal een nieuwsbrief gevuld met feitjes! Feiten over de productie van autovaccins, het leveren van slachtbiggen én een paar mooie “wist u dat”-feitjes over het varken zelf.

Feedback van varkenshouder zorgt voor groei en ontwikkeling

“Patries, ik ben trouwe lezer van je columns hoor… Maar het onderwerp betreft wel erg vaak de Biologische sector!”. Veehouder Marcel aan de telefoon. Zijn vrouw en hij zijn keiharde werkers en continue bezig met de verbetering van bedrijfsprocessen. Ook is er altijd ruimte voor een lolletje tussen de serieuze gesprekken door, waardoor het geen straf is hun bedrijf te mogen bezoeken. En ondanks dat ik donders goed besef dat hij het goed bedoelde, maalde de opmerking nog een tijdje in mijn hoofd.

Nieuwsbrief December 2022

De decembermaand is inmiddels volop aan de gang, wat wil zeggen dat dit alweer de laatste nieuwsbrief van dit jaar is. We wensen u veel leesplezier en namens het gehele team enorm fijne feestdagen toe. Tot 2023!

Knikruggen bij varkens

Tijdens één van de stalrondes viel mijn oog op een quasimodo-achtig vleesvarken. En alsof het zo moest wezen trof ik diezelfde middag op een vermeerderingsbedrijf soortgelijke biggen aan. Knikruggen. Het lijkt voor mijn idee soms met vlagen her en der de kop op te steken, om ze vervolgens weer een tijdje nergens waar te nemen. Maar hoe zat het ook alweer?

Nieuwsbrief Oktober 2022

Weer een bomvolle nieuwsbrief treft u hier aan!

Heeft u alle tips rondom injectietechnieken gevolgd? We hebben ze voor u op een rijtje gezet, net als het wel en wee rondom knikruggen. Ook besteden we aandacht aan dierenwelzijn in de huidige houderij én testen we uw kennis nog eens op gebied van huidaandoeningen.

Zand; oorzaak van buikpijn bij varken en kopzorgen veehouder

Meer-dan-biologische bedrijven. De term kwam al eens voorbij. Binnen onze praktijk hebben we een aantal veehouders die op biologische wijze varkens houden, maar ook een paar bedrijven die ruimschoots voorbijstreven aan de biologische eisen. Dat zien we in allerlei vormen; grotere leefoppervlaktes, beschikking over (bloemen)weides voor alle leeftijdsgroepen en soms zelfs huisvesting waar geen standaard stal meer aan te pas komt. Kortom; het nabootsen van een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving, waarin het dier zich prettig voelt.