Nieuws

Studiedag varkensartsen in opleiding

Eind maart 2021 is bij De Varkenspraktijk locatie Oss een studiedag georganiseerd voor dierenartsen in opleiding.
Doel van deze dag was inzicht geven over de werkzaamheden van onze varkensartsen.

Nieuwsbrief April 2021

De lente zit in ons hoofd, en dit is ook terug te zien in de nieuwsbrief van april 2021. Met onder andere informatie over de gevaren van mestgassen, het sequencen van PRRS stammen, een nieuwe stap voor varkensarts Tineke en een aankondiging van onze frisse nieuwe website, staat ook deze nieuwsbrief weer boordevol interessante informatie…..

Nieuwe stap varkensarts Tineke

Na vele jaren in de praktijk werkzaam geweest te zijn, ga ik binnenkort van baan veranderen. Ik werk sinds 2012 bij De Varkenspraktijk, waar ik me vooral bezighield met de begeleiding van varkensbedrijven. Ik ga een overstap maken naar Zoetis…..

PRRS stammen sequencen in de praktijk

Bij veel varkenshouders heerst het idee dat ze PRRS-vrij zijn, omdat er  geen klachten zijn die wijzen op een PRRS infectie. Om inzichtelijk te maken hoe het PRRS virus zich gedraagt op een bedrijf, of een aangetroffen PRRS virus een veldstam is of het vaccinvirus,  en waar het virus mogelijk vandaan komt is het sequencen van het PRRS virus een handig hulpmiddel.

Het gevaar van gassen uit de mestput

De komende maanden wordt er weer volop mest uitgereden. Beweging in de put is één van de grootste risico’s op de vorming van mestgassen. Hiernaast is voer dat onbedoeld in de put is gekomen een potentieel gevaar. Het gebeurt helaas nog steeds dat mensen zich het gevaar hiervan niet goed realiseren. Naast het gevaar voor varkens, kunnen deze gassen ook dodelijk zijn voor mensen.

Door teamvorming lager antibioticagebruik

De afgelopen jaren is het antibioticagebruik in de Nederlandse varkenssector met ruim 60% gedaald. Dit is een mooie prestatie waar de sector trots op kan zijn. De verschillen binnen Europa zijn echter nog groot. Over een jaar gaat een nieuwe Europese antibioticaregelgeving in waarin landen gelijk getrokken worden. Goed nieuws…..