Rick JanssenVegan, is dit nu een hype?

Vegan, of te wel veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het vermijden van het gebruik van dierlijke producten. Vegan zie je steeds meer voorkomen. Vooral in de grote steden zoals Amsterdam en Londen. Vegan bakkers, hippe vegan restaurants en zelfs vegan koffie zaken (waarbij de melk wordt vervangen door dure sojamelk of iets dergelijks). Maar is dit nu een hype? En moeten we ons er zorgen over maken dat de consumptie van dierlijke producten fors af zal nemen?

Enkele weken terug ben ik in Londen geweest. Daar zag je in het centrum de ene na de andere reclame uiting over veganisme; vegan eettentjes, vegan bakkers, en zelfs een vegan snoepwinkel. Maar ook de Londense foodmarkets zijn daar ook erg in trek. Wij hebben daar de reeds 1000 jaar oude Borough Market bezocht. Een deels overdekte foodmarkt vlak ten zuiden van de Tower Bridge. Ook daar zag je de grote tegenstelling. Kleine vegan eettentjes met gerechten als hummus (een gerecht gemaakt van kikkererwten), maar ook een slager die via een bord wel erg mooi de tegenstelling weer gaf. Op zijn reclamebord stond: “If Only Vegetables Smelt As Good As Bacon”. Vrij vertaald: als groenten toch eens zo goed konden ruiken als bacon. Dat geeft voor mij pakkend het bestaansrecht van vlees weer!!!

Geur en smaak zijn erg belangrijk voor onze consumenten van ons varkensvlees. En daar mogen we trots op zijn. Er zijn weinig andere voedingsmiddelen die zo lekker ruiken en zo smaakvol zijn.

En dat mogen wij best meer laten weten.

Varkensarts Rick Janssen/V-Focus/april 2019