Winnaar Innovatieprijs Varkens gezonder produceren bekend

Artikel COPPENS, 15-01-2013

De Varkenspraktijk feliciteert John Lorist en Mark van Sambeek met het behalen van de Innovatieprijs!!

Hogere Varkensgezondheid

‘Innovatieve gezondheid’

Mark van Sambeek en John Lorist winnen Innovatieprijs ‘Varkens gezonder produceren’
Varkenshouders Mark van Sambeek en John Lorist, grondleggers van Frievar BV, wonnen dinsdag 15 januari de Innovatieprijs ‘Varkens gezonder produceren’. Voormalig voorzitter van de LTO-vakgroep Varkenshouderij Annechien ten Have reikte de prijs uit tijdens het zevende Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid in Venray. De twee andere genomineerden waren varkenshouders Gerbert Oosterlaken en Henk de Lange.

Van Sambeek en Lorist kregen 44 procent van de stemmen. De einduitslag is voor de helft bepaald door een vakjury en voor de andere helft door voorkeursstemmen van de lezers van Boerderij en het publiek tijdens het symposium. “Mark van Sambeek en John Lorist gaan als grondleggers van Frievar voor een toppositie in de Nederlandse varkenssector. Zij hebben een duidelijke filosofie over hogere varkensgezondheid en een laag gebruik van onder meer antibiotica. In september 2012 startte Frievar met de verkoop van Friberne-varkensvlees (Friesland geboren) via ambachtelijke slagers en horecagelegenheden in Noord-Nederland”, aldus het juryrapport.

Innovatieve diergezondheid en bacteriële aandoeningen
Naast het uitreiken van de Innovatieprijs stond het symposium in het teken van innovatieve diergezondheid en bacteriële aandoeningen. Verschillende sprekers gaven elk vanuit hun eigen invalshoek hun visie op dit thema. Prof. dr. Paul Louis Iske, hoogleraar innovatie aan Universiteit Maastricht, vertelde over het belang van open innovatie, een werkwijze waarbij veel kennis wordt uitgewisseld tussen zoveel mogelijk partijen. Volgens Iske liggen op dat vlak grote kansen voor innovatie in de varkenshouderij. Het symposium trok meer dan 475 bezoekers.

Het Praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid is een initiatief van PIC Nederland en Coppens diervoeding en wordt georganiseerd door ‘Boerderij’.