“We leveren nu dus wel PRRS vrije biggen af en dat was ook het doel”

Een jaar geleden worstelde varkenshouder Theo Vernooij met PRRS op zijn bedrijf met 800 zeugen en 8000 vleesvarkens. Een van de problemen waar hij tegenaan liep was het voorkomen van entreacties bij zijn zeugen. Hij ging op zoek naar een andere entstof en methode om te enten, en kwam daarmee bij Hipra uit. Theo heeft er toen voor gekozen om over te stappen op een methode om naaldloos te enten, met de Hipradermic. Tegelijk is ook het entschema veranderd. Nu een jaar later levert Theo inmiddels PRRS vrije biggen af aan het einde van de batterij, en dat was zijn ultieme doel.

Theo vindt de Hipradermic erg gebruiksvriendelijk. Na een korte training door het team van Hipra kunnen Theo en zijn personeel er veilig en comfortabel mee werken.  De Hipradermic is ontwikkeld door Hipra, en speciaal ontworpen om vaccins veilig en betrouwbaar toe te dienen. Naaldloos vaccineren in de huid heeft diverse voordelen. De hygiëne is een stuk beter, omdat er geen naald in de huid wordt gestoken. Zo wordt overdracht van ziektekiemen tussen dieren via een vieze naald voorkomen. Daardoor is er geen risico op spuitplekken of afgebroken naalden. Ook is aan de dieren te merken dat het niet pijnlijk is, waardoor het rustiger in de stal is, met minder stress voor zeugen en biggen. Dit alles draagt bij aan het gemak en werkplezier van de veehouder, en een vlotte vaccinatie.

De Hipradermic app

De Hipradermic wordt ondersteund door een app, waarin alle gegevens rondom het vaccineren te traceren zijn. Het flesje met entstof wordt herkend door het apparaat, waardoor type entstof, batchnummer en aantal dosis automatisch worden vastgelegd. Dit rapport kan geëxporteerd worden, en bijvoorbeeld aan een biggenpaspoort worden toegevoegd.

Theo is heel erg tevreden met de Hipradermic. Hij vindt de begeleiding door het team van Hipra en de kwaliteit van de entstoffen erg goed, en ziet dat het elke dag beter gaat in zijn stal. Hierdoor heeft hij plezier in zijn werk en is hij trots op zijn resultaten.

oktober 2020/Varkensbedrijf