Het varkensbedrijf Van der Meijden-Welvaarts uit Spoordonk heeft de Agrofoodpluim van de provincie Brabant ontvangen. De familie heeft het bedrijf na een verwoestende brand in 2013 volledig opnieuw opgebouwd.

Bij de brand vijf jaar geleden werden drie stallen verwoest en kwamen 5.000 varkens om. Vervolgens investeerde de familie in een nieuw innovatief stalsysteem.

Volgens gedeputeerde Anne-Marie Spierings is het bedrijf een voorbeeld voor de sector. „De combinatie van mestkoeling en een mestpan is uniek in Nederland. Inmiddels staat dit op de landelijke lijst van toegelaten stallen, waardoor andere ondernemers dit systeem ook kunnen gaan gebruiken. Het is knap dat je zo’n tegenslag als de brand kunt omdraaien naar een grote kans. Ook voor deze ondernemers is het niet altijd gemakkelijk, maar hun positieve en innovatieve benadering verdient absoluut een Agrofoodpluim.”

Brandveilig

Varkenshouder Kees van der Meijden wilde na de brand een brandveilige stal, maar ook een stal waarin fijnstof en geuroverlast beperkt wordt. „Alle roosters zijn brandveilig gemaakt, en met extra muren bestaat de stal uit compartimenten”, aldus Van der Meijden. „Er is geen enkel stopcontact en de sproei-installatie gaat aan als het binnen zeven seconden 5 graden warmer wordt in de stal. De waterinstallatie staat bovendien op een ander netwerk, en stopt niet bij een stroomstoring.”

21 december 2018/stal-en-akker/ Erin Veenink

Beeld: Wim Hollemans Provincie Noord-Brabant