OFrank-van-den-Berg-150x150p het moment van het schrijven van deze blog, schaatsen onze Nederlanders de ene na de andere gouden medaille bij elkaar. Waar een klein land groot in kan zijn; ongelooflijk dat ons land zoveel goede schaatsers heeft. De hele wereldpers schrijft erover en sportjournalisten vragen zich af wat het grote geheim is van dat kleine kikkerlandje.

Maar wij hebben geen geheim. Wat wij hebben is een goede organisatie, discipline, goede faciliteiten en super coaches. Daarmee is het mogelijk om Topprestaties te behalen.

Zo is het ook gesteld met onze varkenshouderij. Door goed te organiseren, constant de puntjes op de i te blijven zetten in onze moderne stallen en met gemotiveerde mensen halen wij resultaten waar menig ander land jaloers op is.

Het jaar is nu enkele weken op gang. Cijfers van gemiddelde groei, voerconversie, voerkosten en saldo’s worden door verschillende organisaties naar buiten gebracht. Het is nu vergelijken en kijken wat we hebben gepresteerd. Hebben we voldoende saldo behaald om aan de financiële verplichtingen te kunnen blijven voldoen? Ook al was 2017 financieel een goed varkensjaar, als je verder wil investeren en ontwikkelen, moet je bij de top blijven zitten.

Had je afgelopen jaar de pech om bijvoorbeeld het PED-virus binnengehaald te hebben, dan zullen de resultaten niet top zijn. Voor banken is dat echter geen excuus om een lager resultaat te halen, want die willen gewoon een voerwinst beter dan het gemiddelde. En zo is de cirkel weer rond. Heb je als topsporter afgelopen jaar last gehad van blessures op je bedrijf, dan zul je de top zeer waarschijnlijk niet halen en valt er geen prijs te verdienen. Dus neem de nodige voorzorgsmaatregelen om die ‘missers’ te voorkomen. Ook in de topsport kennen ze geen excuus en hebben ze geen medelijden met achterblijvers.

VARKENS.NL/19 februari 2018/Frank van den Berg, Varkenshouder in Neerloon