VarkensartsDoor snel te reageren bij een verdenking van varkenspest is groot leed te voorkomen. Het Nederlandse monitoringssysteem helpt daarbij. Even zo goed is het schrikken als de NVWA belt, en er een verdenking is van Klassieke Varkenspest (KVP).
Eindelijk had ik hem zover, mijn zoon van 14: we gingen samen nieuwe kleren kopen. Hij was hard toe aan een paar nieuwe spijkerbroeken, want het afgelopen jaar is hij zeker 10 centimeter gegroeid. Met gepaste tegenzin stapt hij bij me in de auto en reden we naar de dichtstbijzijnde stad om even te gaan shoppen.

Toen belde NVWA: er was een verdenking van varkenspest
Totdat onderweg ineens de telefoon ging. De NVWA aan de lijn. Of ik over een uur aanwezig wilde zijn op een van mijn bedrijven waar ik de vaste dierenarts ben. Het bedrijf werd verdacht van varkenspest, op basis van de sectiebevindingen van de patholoog.

Monsters uit tonsillen van biggen
Eerder die dag waren er twee biggen door de Gezondheidsdienst opgehaald voor sectie. Er waren monsters genomen uit de tonsillen van deze biggen en naar het centraal laboratorium in Lelystad gebracht voor onderzoek op Klassieke Varkenspest (KVP). Het bedrijf werd per direct geblokkeerd tot er meer duidelijk was.

Waarschijnlijk loos alarm?
Mijn eerste gedachte was dat het een erg onhandige tijd was, zo eind van de middag, onderweg met mijn zoon en daarna ook nog de ‘avondspits’ thuis met de kinderen. En ook dat het waarschijnlijk loos alarm was. Ik was een week geleden nog op het bedrijf geweest; het is een goed lopend bedrijf, het zag er allemaal prima uit.

Maar aan de andere kant, elke verdenking moet serieus genomen worden. Je weet maar nooit.

Toch even panieksituatie als NVWA belt
Voor de varkenshouder is het telefoontje van de NVWA natuurlijk erg vervelend, het is toch even een soort panieksituatie. De laatste varkenspestuitbraak in 1997 staat bij velen nog op het netvlies gegrift.

Ik maakte dus meteen rechtsomkeert , naar huis, tot vreugde van mijn zoon. Kwam hij daar mooi even onderuit! Thuis aangekomen snel een pan nasi voor de kinderen gekookt en daarna meteen naar het bedrijf, dat gelukkig niet al te ver bij mij vandaan is.

Even later arriveerden ook de dierenarts van de NVWA en de Gezondheidsdienst. Dit gezamenlijk bezoek is gebruikelijk, zo snel mogelijk na een verdachtmaking.

Na noodzakelijk papierwerk snel de stallen in
Na het invullen van de nodige protocollen gingen we samen met de varkenshouders de stallen in, naar de dieren kijken.

In de kraamstal was bij een paar tomen wat discussie, hier waren wat zieke biggen. We hebben wat biggen getemperatuurd. Verder zag het er allemaal gezond uit, gelukkig.

De vervolgstap, uitgebreid temperaturen van dieren en bloed afnemen, kon achterwege worden gelaten.

De volgende ochtend werd de uitslag vanuit Lelystad doorgegeven. Negatief op KVP.

Opheffing blokkade van het bedrijf
We hadden niet anders verwacht natuurlijk, maar hiermee kon toch dit korte hoofdstuk afgesloten worden en de blokkade van het bedrijf opgeheven worden. Gelukkig maar.

Ik kon verder met mijn ‘gewone’ werk, want de einduitslag van de sectie was na enkele dagen bekend.

Zowel de varkenshouders als ikzelf kijken er met een goed gevoel naar terug. Ook al waren wij zelf niet erg ongerust, door deze manier van werken kan een uitbraak van KVP in een heel vroeg stadium ontdekt en aangepakt worden. Al is er gelukkig al jaren geen varkenspest meer geweest, vanuit het buitenland blijft de dreiging bestaan. We moeten goed op onze hoede blijven!

Column varkensarts Tineke/9 maart 2017/BOERDERIJ.nl