Salmonella-beheersing op varkensbedrijven
Salmonella is een onderwerp dat op het moment erg actueel is.
In het buitenland worden al maatregelen genomen bij risicobedrijven. Nederlandse bedrijven die biggen exporteren of vleesvarkens laten slachten in Duitsland hebben hier direct al mee te maken. Maar ook in Nederland wordt de aandacht voor Salmonella groter.Via bloedonderzoek wordt door middel van Elisa-testen bekeken in welke mate een varken afweerstoffen heeft opgebouwd tegen Salmonella; dit zegt iets over het moment van besmetting en de infectiedruk op een bedrijf.
Deze zogenaamde OD-waarden worden vervolgens ook gebruikt om uw bedrijf in één van drie categorieën in te delen.Categorie 1 (en 2)- bedrijven zitten in een (redelijk) gunstige categorie, categorie 3-bedrijven vormen een duidelijk risico.Onder andere de volgende maatregelen kunnen leiden tot een afname van de Salmonella-problematiek op uw bedrijf:
- goede hygiëne,
- goed reinigen en ontsmetten,
- verbetering bioveiligheid,
- aanzuren van mengvoer en aanzuren van drinkwater,
- gebruik van (voer)additieven,
- opleggen van Salmonella-arme biggen.
Vaccinatie tegen Salmonella is in Nederland nog niet aan de orde. Hier wordt al wel volop onderzoek naar gedaan. Uit onderzoek is gebleken dat ongunstige Salmonella-uitslagen gerelateerd kunnen zijn aan minder goede technische resultaten. Het nemen van passende maatregelen kan dus ook technische- en financiële bedrijfsresultaten positief beïnvloeden. Reden te meer om nu al te werken aan een lage Salmonella-status!
Klik hier om hele artikel te lezen.
Artikel varkensarts Tineke van Gisteren april 2015 |