GoVarkensartsede biosecurity betekent ook: douchen voor betreden van de stal. In de winter is dat niet op alle plaatsen prettig.
Biosecurity is een onderwerp waar nogal eens over gesproken wordt op varkensbedrijven. Het omvat de maatregelen die op een bedrijf genomen worden om het risico van insleep en verspreiding van ziektekiemen tegen te gaan.

Externe bioveiligheid: insleep ziekten voorkomen

We hebben te maken met externe bioveiligheid. Dit zijn de maatregelen die genomen worden om het bedrijf te beschermen tegen insleep van ziekten van buitenaf. Ziekten buiten de deur houden dus!

Interne bioveiligheid: verspreiding ziektekiemen binnen bedrijf reduceren

Daarnaast is er de interne bioveiligheid. Dit zijn de maatregelen die genomen worden om verspreiding van ziektekiemen die binnen een bedrijf aanwezig zijn zoveel mogelijk te reduceren of te verdrijven. Voor mij als koukleum column tinekedierenarts eigenlijk een basis waar veel aandacht aan geschonken dient te worden, om de dieren gezond te kunnen houden.

Grote verschillen in biosecurity tussen varkensbedrijven

Ik kom op allerlei soorten bedrijven, en zie heel grote verschillen in bioveiligheid.

De meeste bedrijven die ik bezoek hebben het over het algemeen netjes voor elkaar, al is het altijd goed om hier toch kritisch naar te blijven kijken.

Zomaar een voorbeeldje van een echt topbedrijf, als het gaat om biosecurity, is een quarantainestal voor ki-beren waar ik zo nu dan kom om klinische controles te doen.

Looproute, schone weg en vuile weg

Als ik dit bedrijf bezoek, heb ik gedurende twee dagen ervoor geen varkensbedrijf bezocht. Het bedrijf is goed afgesloten; de looproute op het bedrijf, de zogenaamde schone weg en de vuile weg; waar bijvoorbeeld vrachtwagens en auto’s van bezoekers kunnen komen, zijn strikt van elkaar gescheiden. De enige ingang op het bedrijf loopt via de hygiënesluis.

Binnen het bedrijf is het ook erg netjes en schoon en als de quarantainetijd voor de beren erop zit, gaat het hele bedrijf leeg en worden de afdelingen gereinigd en ontsmet. Schoon en klaar voor een nieuwe ronde.

Het bedrijf heeft zijn bioveiligheid dus goed voor elkaar. En ondanks dat ik weet hoe belangrijk dit is zijn er momenten dat dit toch eventjes wat minder goed voelt.

Aangepaste bouwkeet dient als hygiënesluis

Als ik ’s winters op maandagochtend na een rit van een half uur uit mijn warme auto stap, meteen een koude windvlaag in mijn gezicht krijg en dan maar flink doorstap op weg naar de hygiënesluis. Het is koud! Een aangepaste bouwkeet doet dienst als hygiënesluis. De vriendelijke eigenaar van het bedrijf heeft van tevoren al een klein kacheltje voor me aangezet. Dat scheelt enorm, maar toch voelt de vloer nog ijskoud zo op mijn blote voeten. Het water in de douche is gelukkig wel lekker warm, al heb ik er ook wel eens een wisseldouche gehad variërend van bijna verbrand naar ijswater. Maar dat was mijn eigen schuld, dat komt ervan als je te ongeduldig aan die kraan blijft draaien. Ik hijs me heel snel in mijn bedrijfskleding. Gelukkig niemand die ziet wat ik allemaal aan heb.

Een T-shirt, een grote mannenonderbroek, oversized overall, dikke wollen sokken en veel te grote laarzen. Wel een bijzondere modetrend….

Gelukkig ben ik al die kou snel vergeten als ik de warme stal inga, mijn werk doe en een praatje maak met de varkenshouder. Dan is het toch erg leuk, zo’n bedrijf wat het allemaal zo netjes voor elkaar heeft!

 

Column varkensarts Tineke/ 08 december 2016/ BOERDERIJ.nl