Tineke 1 - kopie (Medium)
Het werk van de dierenarts verandert. Specialisatie per diersoort is een goede zaak, maar die administratie …

Over vroeger praten, dat vond ik altijd iets voor de oude garde. Maar ja, de tijd vliegt. Inmiddels ben ik al weer 20 jaar geleden afgestudeerd en moet ik toegeven dat ik wat dat betreft ook al wel bij die oude garde begin te horen. Dat merk ik vooral als ik stagiairs begeleid.

Mbo-scholiere

Vorige week was ik met een mbo-scholiere op pad, die net als mijn dochter 18 jaar is. En een tijd geleden reed er een bijna-dierenarts met me mee, waar ik nog op gepast had toen hij nog een baby’tje was! Dus tja, dan mag je zo langzaamaan gerust wel eens over vroeger praten denk ik.

Wat een verschil is het met 20 jaar geleden, wanneer je nu als jonge dierenarts afstudeert.

‘Zieke koeien, de verlossing van een schaapje, een paard keuren of een kat opereren: toen ik begon, leek mijn werk op dat van de bekende dr. Pol

Afbeeldingsresultaat voor dr pol varkenToen ik in de praktijk begon, werkte ik als allround dierenarts. Mijn dag kon bestaan uit het behandelen van zieke koeien, de verlossing van een schaapje, een paard keuren, het spreekuur doen en een kat opereren op de praktijk. Eigenlijk zoals de welbekende dr. Pol het nu nog steeds allemaal doet. Heel druk, afwisselend, zwaar, spannend en vaak dankbaar werk.

Vleesvarkens en zeugen vaccineren

Ik kreeg ook al vanaf de eerste dag een aantal varkensbedrijven toegewezen. Ga gewoon aan de slag, en als je er niet uitkomt, dan helpen we je wel, zeiden mijn collega’s. Maar ik kwam er wel uit. Het grote voordeel was dat ik vooral druk was met het vaccineren van vleesvarkens en zeugen, scannen op dracht, bloedmonsters nemen en tussen al die werkzaamheden door kwamen de gezondheidsproblemen vanzelf aan bod. Een heel mooie manier om een bedrijf te leren kennen en praktijkervaring op te doen.

‘De aandacht gaat nu uit naar betere technische resultaten en ziektepreventie’

Inmiddels valt vaccinatie nog wel onder onze verantwoordelijkheid, maar wordt het niet allemaal meer door de dierenarts uitgevoerd. Ook het echo-apparaat blijft vaak op de praktijk in de kast staan. Er wordt nu veel meer van onze kennis gevraagd. Advisering over diergezondheid en alles wat daarbij komt kijken, vormt nu de hoofdmoot van ons werk. De aandacht gaat uit naar verbetering van technische resultaten, de preventie van ziekten, reductie van antibioticagebruik, aandacht voor dierenwelzijn en regelgeving.

Specialisatie in diersoort bij dierenartsen

Specialisatie in diersoort is een logische ontwikkeling in het opleidingstraject van dierenartsen de laatste jaren. De keuze is al gemaakt op het moment dat een dierenarts nu afstudeert. Aan de ene kant moeilijk, want je moet op jonge leeftijd al bepalen welke kant je op wilt gaan, maar aan de andere kant heel interessant om je ergens goed in te kunnen verdiepen en zo al veel specialistische kennis te vergaren.

Ook mijn werk is specialistisch geworden. Ik vind het heel fijn dat ik me in mijn dagelijks werk en nascholing kan concentreren op alleen varkens. Het begeleiden van bedrijven geeft heel andere uitdagingen dan vroeger en is zeker ook nog steeds erg gevarieerd.

Soms jaloers op dr. Pol

Alleen wanneer ik weer eens achter mijn laptop zit te werken aan gezondheidsplannen, antibioticarecepten en verslagen, ben ik nog wel eens jaloers op dr. Pol. Dat heb ik hem namelijk nog nooit zien doen in die keren dat ik naar zijn tv-programma keek… Knap hoe hij dat in deze tijd nog voor elkaar krijgt!

BOERDERIJ/15 februari 2018/Tineke van de Veerdonk