VarkensartsSlachtlijnonderzoek is vaak een nuttig instrument om snel te zien wat varkens in hun leven aan kiemen zijn tegengekomen.

Van zaadje tot karbonaadje … Bij elke fase in de varkensketen zijn dierenartsen betrokken. Veelal specialisten in hun vakgebied, zoals bij de fokkerij-organisaties, mengvoerindustrie of bijvoorbeeld de NVWA. Het leuke van mijn vak als praktiserend dierenarts is dat je met alle schakels in deze keten wel raakvlakken kunt hebben.

In quarantainestal voor bloedafname beren

Vanmorgen was ik in een quarantainestal om bloed af te nemen bij jonge beren. Dit betrof weer een nieuwe lichting vaders van vele fokzeugen en vleesvarkens in Nederland en daarbuiten, en vormt zo het begin van de varkensketen.

SlachtlijnonderzoekLongen column Tineke

Vorige week heb ik een slachthuis bezocht, om mee te kijken met een slachtlijnonderzoek, een van de laatste schakels van deze keten. Ik was daar om de varkens te bekijken van een bedrijf waar ik elke maand kom voor gezondheidsbegeleiding.

Het betreft een goed presterend vleesvarkensbedrijf: netjes en overzichtelijk, met ruime, lichte afdelingen waarin de varkens flink rond kunnen rennen en waar ze afleiding hebben, doordat ze kunnen plukken uit manden met stro. Ik vind het altijd een mooi gezicht om de varkens zo actief bezig te zien.

Diergezondheid op bedrijf zelf al inzichtelijk

Op het bedrijf is natuurlijk aan de dieren zelf al te beoordelen hoe het staat met hun gezondheid. Daarnaast geeft bijvoorbeeld bloed-, mest-, of speekselonderzoek veel informatie over infectieuze aandoeningen. Ook heb ik er wel eens een varken opengemaakt of voor sectie op laten halen door de Gezondheidsdienst.

Slachtlijnonderzoek: mooie aanvulling voor zicht op varkensgezondheid

Zo zijn er veel mogelijkheden om informatie te verzamelen over de gezondheid van varkens op een bedrijf. Een slachtlijnonderzoek is een heel mooie aanvulling hierop. Zo’n slachthuisbezoek gaat meestal heel vlot: 20 minuten in de slachthal op een plateau staan, naast de keurmeesters, en dan heel gespitst opletten, want er komen in een vlot tempo aan de voorkant zo een stuk of 100 harten, levers en longen voorbij, en aan de achterkant de bijhorende karkassen, zodat je ook de eventuele verklevingen kunt beoordelen. Daarna naar de darmafdeling, waar vanuit grote stalen glijbakken de darmpakketten en andere buikorganen je tegemoet komen glibberen.

Longen

Wat betreft de longen, die zagen er erg goed uit. Ondanks dat er af en toe wel eens een hoestje is op het bedrijf waren nauwelijks afwijkingen te zien. Dit gaf de doorslag om juist niet aan te sturen op een mycoplasmavaccinatie maar om het zo te laten.

Verdikte darmwanden door chronische ontstekingen

En dan de darmen. Er waren wel wat verdikte dunne einddarmen te zien. Dit was vooral ook voelbaar. De darmwand voelt dan niet soepel maar hard en stug door een chronische ontsteking. Dit paste bij andere bevindingen op het bedrijf: af en toe eens dunne mest en wat groeiverschillen tussen de dieren. Uit mestonderzoek kwam de boosdoener; de PIA-bacterie, al eens naar boven en de bevindingen op het slachthuis maakten eigenlijk het plaatje compleet.

‘Uit mestonderzoek kwam de boosdoener van de darmproblemen, de PIA-bacterie, eerder al naar boven, en de bevindingen op het slachthuis maakten het plaatje compleet.’

Duidelijk waar we ons de komende tijd op gaan richten, met als doel een nog betere gezondheid en prestaties van de vleesvarkens. De puntjes op de i zetten!

 

Column varkensarts Tineke/19 april 2017/BOERDERIJ.nl