
2 hobbyvarkens uit Duitsland laten alarmbellen afgaan. Ze zorgen voor extra werk en onderzoek.
Ik ben afgestudeerd in de tijd dat de uitbraak van varkenspest in Nederland. Mijn eerste werkweken in 1997 bestonden uit het uitvoeren van inspecties en euthanaseren van onder andere jonge biggen in de kraamstal. Ik hoop dat nooit meer mee te maken. Een verschrikkelijk beeld, de kraamafdelingen die hok voor hok leeggehaald werden en de talloze gezonde biggen die ik dan een dodelijke injectie moest geven. Het was verre van een fijne start van mijn loopbaan als dierenarts.
Aandacht voor biosecurity
De Afrikaanse varkenspest (AVP) speelt zich tot nu toe buiten de varkenssector af. Hopelijk blijft deze verschrikkelijke varkensziekte ons bespaard. Alle varkenshouders, transporteurs en erfbetreders staan op scherp en zullen doen wat mogelijk is om AVP buiten de deur te houden. We besteden volop aandacht aan externe biosecurity en bij het instellen van een koppelbehandeling wordt er bloed afgenomen en onderzocht op AVP.
Gevaar ligt buiten de sector
Het gevaar ligt nu vooral buiten de sector. Onwetendheid is de grootste risicofactor. Een chauffeur uit Polen die na het eten de restjes vanuit zijn broodtrommel weggooit langs de snelweg. Een weekendje weg, de hond mee, lekker wandelen door de bossen in Wallonië. Rondstruinen op plekken waar een dood zwijn kan liggen. Vuil aan je schoenen of aan de vacht van de hond kan dan virus bevatten, dat zomaar enkele dagen besmettelijk kan blijven. Ook varkens die buiten gehouden worden vormen een risico.
Veel eisen
Ik was vorige week bij een hobbyvarkenshouder. Hij had zojuist 2 Göttinger varkentjes aangeschaft. Ze liepen in een keurig afgezet weitje met een stalletje achter zijn woonboerderij. De dieren waren net over de grens in Duitsland gekocht. Daar had de nieuwe eigenaar al heel snel spijt van! Toen hij de dieren aan wilde melden, gingen uiteraard de alarmbellen af. De dieren voldeden immers niet aan de eisen die gesteld worden aan de import van varkens.
Een NVWA-inspecteur kwam op bezoek en stelde de eigenaar voor de keus, de dieren laten euthanaseren of zo snel mogelijk aan alle verplichtingen voldoen. Hij koos voor het laatste. Dit hield in dat de dieren onderzocht moesten worden op klassieke en Afrikaanse varkenspest en de ziekte van Aujeszky. Ik heb ze daarnaast tegen schurft behandeld en ze hebben een vaccinatie voor vlekziekte gehad. Verder heb ik een verklaring opgesteld dat de dieren klinisch gezond waren. Een hoop eisen en werk dus voor 2 biggen van hoogstens 10 kilo! Maar begrijpelijk vind ik dit wel gezien de belangen die op het spel staan.
Bewustwording van risico‘s
Het is erg moeilijk, maar zeer belangrijk, om mensen die totaal geen binding hebben met de varkenssector te bereiken en zich bewust te laten worden van de risico’s. Een taak van de overheid, maar zeker ook een taak voor alle mensen die zich betrokken voelen bij de sector.