Houd vertrouwen in de toekomst van de varkenshouderij
De varkenshouderij verandert en is daardoor toekomstbestendig. Met elektronische dierherkenning zijn varkens al door de hele keten te volgen.

Positief blijven, dat valt niet altijd mee als je een varkensbedrijf runt. Tegenvallende prijzen, dure mestafzet, strenge regelgeving. Het maakt het dagelijks werk niet gemakkelijker. Laat staan dat je dan vol vertrouwen naar de toekomst kunt kijken.
Maar toch is dit zeker de moeite waard. Mensen over de hele wereld zullen varkensvlees willen blijven eten. In Nederland is enorm veel kennis in huis, waardoor een voorsprong kan blijven bestaan in het vakkundig, duurzaam en diervriendelijk houden van varkens.
In de bijeenkomst van Topigs Norsvin enkele weken geleden werd een blik geworpen op de toekomst.
Snelle, duidelijke informatie over varkenshouderij in Nederland
Al het vlees in de winkelschappen zal over niet al te lange tijd tot op boerderijniveau getraceerd kunnen worden door DNA-herkenning. De consument kan met zijn smartphone de QR-code op de verpakking scannen en zo toegang krijgen tot bijvoorbeeld een filmpje van het bedrijf waar de varkens geboren en opgegroeid zijn. Snelle en duidelijke informatie over hoe varkens gehouden worden in ons land is goed voor het vertrouwen in de Nederlandse varkenssector.
De fokkerijdoelen zullen in de toekomst veranderen. Nu ligt de aandacht op het fokken van varkens die hoogwaardig, eiwitrijk voer zo optimaal mogelijk benutten.
Minderwaardige voedingsbron efficiënt omzetten in gezond varkensvlees
In de toekomst zal varkens houden echter meer en meer gezien gaan worden als een mooie manier om juist minderwaardige voedingsbronnen efficiënt om te zetten in gezond en lekker vlees. Dit gebeurt nu al op bedrijven die bijproducten uit de voedselindustrie voeren. Landbouwgronden waarop veevoer geteeld wordt, zullen steeds harder nodig zijn voor productie van granen voor humane consumptie. Het varken kan in de toekomst waarschijnlijk voedsel verteren wat wij zelf niet willen of kunnen eten.
Er komt meer hightech in de stal. Varkenshouders krijgen steeds meer ondersteuning van bijvoorbeeld digitale waarnemingssystemen, zodat snel ingegrepen kan worden als de dieren niet helemaal lekker in hun vel zitten.
Innovaties in de praktijk op Varkens Innovatiecentrum Sterksel
Op het Varkens Innovatie Centrum (VIC) Sterksel vinden we veel mooie innovaties al in de praktijk. Naast ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld mestverwerking en huisvestingssystemen is er ook veel aandacht voor gezondheidsmanagement.
Aandacht voor een goede scheiding van leeftijdsgroepen, contactstructuren, hygiënisch werken en de juiste zorg voor de dieren kunnen grote stappen opleveren op het gebied van diergezondheid. Je zou zeggen dat dit voor een bedrijf als het VIC bijna onmogelijk is; het bedrijf ontvangt 10.000 bezoekers per jaar en is continu bezig met proeven op gebied van voeding en huisvesting.
Kom naar open dagen VIC Sterksel op 19 en 20 juni
Hoe het dan toch gelukt is om PRRS-negatief te worden laten we zien op de open dagen op 19 en 20 juni. Dan kunt u het bedrijf en de projecten die lopen zelf bekijken en luisteren naar praktische seminars. De opgedane kennis en nieuwe ideeën zullen vast een positieve bijdrage leveren aan het vertrouwen in de toekomst van uw bedrijf.
Artikel Tineke van Gisteren varkensarts De Varkenspraktijk Oss 2-05-2015 column Boerderij