Het nieuwe jaar is alweer een paar weken geleden ingezet. Met de feestdagen achter de rug gaat alles weer gewoon door. Ik pak op mijn bedrijven het werk op waar we eind vorig jaar gebleven zijn. Maar daarnaast vind ik het ook belangrijk om even stil te staan, terug te kijken, maar ook vooruit te blikken.
Hoe is het verlopen met de gezondheid van de dieren op het bedrijf het afgelopen jaar? Waar gaat dit jaar de aandacht naar uit, zijn er ontwikkelingen, bijzonderheden? De situatie is overal weer anders. Dat maakt mijn werk als dierenarts erg interessant, vind ik.
Andere manier van werken
Zo kom ik op een klein zeugenbedrijf aan de rand van de stad, dat in 2020 gaat stoppen. De verplichte investeringen die moeten worden gedaan, zijn gewoon te kostbaar. Uitbreiden is geen optie. Maar tot die tijd wil de varkenshouder zijn werk goed doen, en er plezier in houden. De druk is er eigenlijk af, de bezettingsgraad op het bedrijf is niet al te hoog, er staat wel eens een afdeling een tijdje leeg. Maar de zeugen worden gewoon op tijd vervangen en er wordt netjes gevaccineerd. Totdat het moment daar is dat het bedrijf stopt, zullen er goede en gezonde biggen worden afgeleverd.
Dat geeft een heel andere manier van werken dan op een ander bedrijf waar ik kom, dat juist vooruit kijkt, uit wil breiden, klaar wil zijn voor de toekomst. Hier is naast het efficiënt afleveren van gezonde kwaliteitsbiggen, volop aandacht voor duurzaamheid. Het dak is onlangs volgelegd met zonnepanelen, waarmee een klein dorp van stroom zou kunnen worden voorzien. De belasting van het milieu in de omgeving van het bedrijf is, ondanks de bedrijfsgrootte, minimaal en duidelijk inzichtelijk.
Diergezondheid komt overeen
Het bedrijf draait als een geoliede machine, medewerkers hebben het druk en er is enorm veel werk dat elke week terugkomt. Er is een strakke werkplanning, maar doordat het team gemotiveerd is om het goed te doen, lukt dit allemaal en worden de dieren uitstekend verzorgd. Als dierenarts ben ik nauw betrokken bij alle werkzaamheden op het bedrijf.
De lat die gelegd wordt op het gebied van gezondheid is eigenlijk op beide bedrijven even hoog. Daarin verschilt mijn werk niet: als er problemen zijn, dient er meteen actie te worden ondernomen. En de aandacht voor ziektepreventie is voor alle bedrijven even belangrijk.
Maatwerk
Op het kleine zeugenbedrijf is de gezondheid prima en doe ik eigenlijk, naast de verplichte onderzoeken niet veel aan monitoring. Op het tweede bedrijf dat ik als voorbeeld gaf, is de gezondheid ook erg goed, maar heb ik veel meer informatie beschikbaar; van een heel rijtje infectieziekten wordt de status gecontroleerd door regelmatig terugkerende bloedonderzoeken. Hierdoor kan snel worden geschakeld bij veranderingen, en bovendien is deze informatie ook een vereiste vanuit de vleesvarkenshouders, waar de biggen naartoe gaan.
Ondanks de vele overeenkomsten in mijn werk op de bedrijven, blijft het dus ook echt maatwerk!
Zo vormt 2017 voor mij weer een mooie uitdaging, om mijn werk zo goed mogelijk en met veel plezier te doen.
Column varkensarts Tineke/26 januari 2017/BOERDERIJ.nl