Elke varkenshouder wil niets liever dan een brandveilig bedrijf. Maar het moet wel financieel haalbaar zijn.
Het nieuwe jaar is begonnen! Ik hoop dat het voor ieder een goed, gezond en ook veilig jaar zal worden. Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, dan heb ik als dierenarts weer van alles meegemaakt. Wat de meeste impact op me heeft gehad, is toch wel een bezoek aan een stal waar zojuist brand was geweest. Het betrof een kleine varkensstal waar de brand gelukkig snel werd ontdekt. De brandweer was zeer snel ter plaatse waardoor de brand maar beperkt bleef tot in één afdeling.
‘Het was verschrikkelijk om te zien hoeveel pijn ze leden’
De brandweer was vlot klaar met blussen en nadat de luchtkwaliteit in de stal gemeten en goed bevonden was, mochten we naar binnen. Alle dieren leefden nog, maar er waren er die ernstige brandwonden hadden. Deze heb ik meteen geëuthanaseerd. Het was verschrikkelijk om te zien hoeveel pijn ze leden. De andere varkens werden meteen naar een andere locatie gebracht. De dag erna heb ik ze gecontroleerd. Een paar varkens hadden kleine brandplekjes, die kregen een pijnstiller. Het koppel zag er verder goed uit, ondanks dat ze brandrook ingeademd hadden en enorm veel stress hebben gehad. Ze waren actief, speels en goed aan het eten.
Had deze brand voorkomen kunnen worden? De stal was misschien wel oud, maar verder nog goed in orde. Geen reden om hier geen varkens te kunnen houden. Een ongeluk zit gewoon soms in een klein hoekje.
Drama voor dieren, betrokkenen en imago sector
Stalbranden hebben in 2017 veel media aandacht gehad. Dit komt vooral omdat het enkele grote bedrijven betrof waar veel dieren omgekomen zijn. Dit zijn echte drama’s. Voor de dieren die het overkomen, de mensen die er bij betrokken zijn, maar ook voor het imago van de varkenssector.
Regelgeving voor brandveiligheid staat op de politieke agenda en deze zal ongetwijfeld verder aangescherpt worden. En als je hierover leest, dan is er ook nog veel aan te merken op het gebied van brandveiligheid. Veel gebruikte materialen in stallen zijn zeer brandbaar. Elektra is nog al eens niet in orde. Tijd of vakmanschap ontbreekt om hier goed aandacht aan te geven. De stallen zijn vaak niet in compartimenten verdeeld maar vormen één brandbaar geheel, zeker bij bijvoorbeeld centrale afzuiging via luchtwassers. Een brand kan zich dan als een föhn razendsnel door de stal verspreiden. Zeer gevaarlijk, waardoor zelfs de brandweer niet meer binnen kan om de dieren te redden.
Laat specialist meekijken
Het nog brandveiliger bouwen of aanpassen van stallen vereist investeringen; een zoveelste extra kostenpost voor de varkenshouder. Hier zal een middenweg in gevonden moeten worden. Ik denk dat elke varkenshouder niets liever dan een brandveilig bedrijf wil, maar het moet wel financieel haalbaar zijn.
Wat er ook voor verplichtingen opgelegd worden opgelegd, ik denk dat eigenlijk het allerbelangrijkste is zelf kritisch te blijven. Laat bij twijfel eens een specialist meekijken. Wellicht zijn kleine aanpassingen van groot belang om ook 2018 weer goed, gezond en vooral veilig door te komen!
Column varkensarts Tineke/3 januari 2018/BOERDERIJ.nl