De beste boeren van de klas!

Het is alweer een paar weken geleden, dat Sjoera Dikkers, uitspraken deed in de Tweede Kamer, waardoor in de agrarische sector de nekharen omhoog gingen staan. “De dieren worden met antibiotica in de benen gehouden. Ik ben pas tevreden als het antibiotica gebruik nul is”, zei ze. En: “Antibiotica komt via vlees op ons bord terecht.”

Als landbouwspecialist moet zij weten hoe hard wij afgelopen jaren hebben gewerkt om het gebruik naar beneden te brengen. Zij moet weten dat er geen antibiotica in vlees bij de consument terecht komt. De hele wereld komt kijken hoe wij dat voor elkaar hebben gekregen. Wij zijn een voorbeeld voor de landen om ons heen. Zij had trots op ons moeten zijn, we zijn de beste van de klas.

Arjan Pekkeriet schreef een open brief aan Sjoera Dikkers waarin hij ons ongenoegen beschreef en eiste een excuus. Deze brief ondertekende ik samen met nog drie varkenshouders, een pluimveehouder, een kalverhouder en een melkveehouder. Samen, als één sector verbonden. Samen om kracht bij te zetten.

Deze brief werd opgepikt door de Telegraaf. Hierdoor belde RTV Drenthe mij en vroeg of ik een toelichting wilde geven op de radio, in een programma om 7.15 uur in de morgen. Wie a zegt moet ook b zeggen, dus natuurlijk wilde ik dat. Ik lichtte ons ongenoegen toe en de reden van het opstellen van de brief. Hierna kwam Sjoera zelf aan het woord en zij vond een excuus helemaal niet nodig. Wij waren er wat haar betreft nog lang niet!

Die dag werd ik om 11 uur gebeld met de vraag of ik nog een paar minuten voor RTV Drenthe wat wilde vertellen. TV beelden en mijn verhaal liefst vanuit de stal. Gelukkig had ik deze dag wat tijd over en om 12.30 uur stonden ze al voor de stal. Ik heb nog geprobeerd mijn dierenarts erbij te betrekken omdat hij de aangewezen persoon is en ons begeleidt op veterinair gebied. Helaas is dit laatste niet meer gelukt.

Maar de paar minuten die op RTV Drenthe werden uitgezonden, waren wat mij betreft prima. Ik heb heel veel positieve reacties gehad van mensen uit de buurt. Deze regionale zender wordt toch erg goed bekeken.

Donderdag werd ik gebeld of ik zaterdag om 12 uur mee wilde werken aan een debat op de radio. Er zou ongeveer 20 minuten gediscussieerd worden over het antibioticagebruik in de veehouderij. Harm Brouwer, die voor de PvdA in de Tweede Kamer zit, had al toegezegd aanwezig te zijn.

Ik stelde voor om een dierenarts bij dit gesprek te betrekken. Zij zijn de aangewezen personen om het medicijngebruik uit te leggen en te onderbouwen. Zij begeleiden ons en komen in mijn ogen in dit geval objectiever over dan de varkenshouder zelf. Bovendien hadden ook de dierenartsen een open brief aan Sjoera Dikkers gestuurd.

Mijn dierenarts had weekenddienst. John Vonk, voorzitter vakgroep gezondheidszorg varken bij KNMvD, zou daarom de rol van de dierenarts innemen.

Ik zag toch wat tegen dit debat op, omdat ik geen mediatraining heb gehad. Alles wat je zegt kan ook tegen je collega’s gebruikt worden, maar met de komst van John voelde ik mij gesterkt. Als varkenshouder moet je je al zo vaak verdedigen, terwijl ik juist zo ongelofelijk trots ben op onze sector.

Het was best een pittig gesprek. Aan het eind van het debat stelde de presentator voor dat Harm Brouwer mijn bedrijf zou bezoeken. Ik zei meteen, ja. Gewoon omdat ik vind als iemand op dit niveau een mening heeft over de varkenshouderij hij of zij op zijn minst een bedrijf moet hebben bezocht! Dit gaat begin volgend jaar gebeuren. Ik verwacht heus geen wonderen van dit bezoek, maar hoop op wat meer begrip. Hoe hard wij dagelijks werken en met hoeveel passie en zorg onze dieren wij onze dieren verzorgen.

Iedereen van de radio, tv, en politiek heeft inmiddels zijn uren en kilometers gedeclareerd. Ik kreeg een compliment, een schouderklopje en een dikke duim en dat vind ik leuk. Ook van collega’s; dat is natuurlijk al helemaal onbetaalbaar!

28 DECEMBER 2015/Varkens.nl/ Sabine Grobbink Varkenshoudster