Biggen kunnen onvoldoende natuurlijk gedrag vertonen

Artikel BOERDERIJ, Sake Moesker, 15-01-2013

Venray – Om streptococceninfecties te voorkomen is het erg belangrijk om stress bij de dieren te beperken. Het kunnen vertonen van natuurlijk gedrag is daarom erg belangrijk. Dat is de mening van dierenarts Rudolf Raymakers. Hij sprak op het praktijksymposium hogere varkensgezondheid in Venray. Het symposium werd georganiseerd door Boerderij, Coppens voeders en PIC.

Foto: RB

Volgens Raymakers ontbreekt het in de praktijk vaak aan systemen waarin dieren natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Daardoor ondergaan ze meer stress dan nodig is. ‘We moeten meer leren denken vanuit het varken in plaats van de systemen aan te passen aan de varkenshouder.’ Raymakers is daarom een groot voorstander van de pro dromi kraamhokken waarin biggen en zeugen de ruimte hebben voor het vertonen van natuurlijk gedrag.

Management en het voorkomen van stress zijn volgens Raymakers de ingrediënten bij het bestrijden van streptococcen. In het aanpakken van de kiem via vaccinatie heeft hij weinig vertrouwen. Dat komt doordat er vaak verschillende serotypes rondgaan waarbij er meerdere serotypes uit één dier kunnen komen. Een bedrijfseigen vaccin werkt alleen heel specifiek tegen één serotype. Een ander belangrijk punt bij het tegengaan van streptococcen is de speenleeftijd. Deze moet volgens Raymakers boven de 25 dagen liggen.

Dat werd ook onderschreven door universitair docent Bas Swildens. Hij pleitte op het praktijksymposium voor een gemiddelde speenleeftijd van 28 dagen.

door Sake Moesker 15 jan 2013